فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • بابک عبدالهی مندولکانی*، محمدرضا بی همتا، عباس علی زالی، بهمن یزدی صمدی، محمدرضا تقوی، آلان شولمن صفحات 371-388

    زنگ زرد از مهم ترین بیماری های قارچی گندم است که در تمامی قاره ها و بیش از 60 کشور جهان گزارش شده است. گندم وحشی امر Triticum dicoccoides به عنوان جد تتراپلویید گندم زراعی از منابع با ارزش برای ژن های مقاومت به زنگ زرد برای اصلاح گندم محسوب می شود. نمونه جی (G25) 25 از این گونه دارای ژن Yr15 است که به 31 نژاد زنگ زرد مقاومت نشان می دهد. این ژن روی کروموزوم 1BS مکان یابی شده است. به عنوان اولین قدم جهت همسانه سازی این ژن بر اساس نقشه، مکان یابی دقیق آن با استفاده از یک جمعیت F2 شامل 825 فرد انجام شد. با توجه به حضور رتروترنسپوزون ها در نواحی یوکروماتین و اطراف ژن ها، عمدتا از نشانگرهای مبتنی بر رتروترنسپوزون ها استفاده شد. سه نشانگر SSR، سه نشانگر IRAP و هفت نشانگر REMAP با فاصله کمتر از 2 سانتی مورگان با ژن شناسایی و نقشه ژنتیکی اطراف ژن اشباع شد. برخی نشانگرها در سمت سانترومتری ژن تفرق همزمان داشتند. یکی از نشانگرهای IRAP و دو نشانگر REMAP به نشانگرهای اختصاصی و همبارز تبدیل شدند که نشانگر اختصاصی و همبارز SC792 با ژن تفرق همزمان داشت. نشانگرهای اختصاصی و همبارز SC1600 و SC1028 ژن را در فاصله یک سانتی مورگان احاطه می کردند. این نشانگرها می توانند برای گزینش به کمک نشانگر و همسانه سازی بر اساس نقشه این ژن استفاده شوند. نتایج این تحقیق نشان داد که نشانگرهای رتروترنسپوزونی برای مکان یابی دقیق ژن های کنترل کننده صفات مهم زراعی می توانند بسیار مفید باشند.

    کلیدواژگان: گندم دوروم، Yr15، مکان یابی دقیق، IRAP، REMAP
  • محمود ولی زاده*، عباس صفرنژاد، نعمت زاده قربان علی نعمت زاده، سید کمال کاظمی تبار، حسن حمیدی صفحات 389-397

    زیره پارسی (Bunium persicum Boiss.) که به آن زیره سیاه یا زیره کوهی نیز گفته می شود، یکی از مهم ترین گیاهان دارویی است و ارزش اقتصادی بالایی دارد. به طور کلی اطلاعات محدودی در ارتباط با کشت درون شیشه ای زیره پارسی وجود دارد. در این تحقیق برای اولین بار از ریزنمونه جنین برش خورده برای باززایی زیره پارسی استفاده شد. در این روش به دلیل جوان بودن ریزنمونه و عکس العمل مناسب به محیط کشت، کالوس دهی و باززایی به میزان نسبتا بالایی فقط در یک نوع محیط کشت و بدون نیاز به هیچگونه واکشتی انجام شد که منجر به کوتاه شدن زمان کشت بافت و کم شدن آلودگی و نیاز به مواد مصرفی شد. همچنین، محیط کشت MS حاوی غلظت های مختلف هورمون های NAA (نفتالین استیک اسید) و 2,4-D به تنهایی یا همراه با Kin (کینتین) مورد استفاده قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 30 تیمار مختلف و ده تکرار در هر تیمار انجام شد. در تعدادی از تیمارهای فاقد کینیتین نیز باززایی انجام شد که نشان داد، برای باززایی زیره پارسی وجود هورمون سیتوکینین الزامی نیست. بهترین تیمار از نظر میانگین تعداد ساقه باززایی شده، تیمار با ترکیب هورمونی 0.1 میلی گرم در لیتر NAA و 2 میلی گرم در لیتر Kin بود. بهترین تیمار از نظر القا جنین سوماتیکی تیمار با ترکیب هورمونی 0.1 میلی گرم در لیتر NAA و 0.5 میلی گرم در لیتر Kin بود.

    کلیدواژگان: زیره پارسی یا زیره سیاه (.Bunium persicum Boiss)، جنین برش خورده، کشت بافت، باززایی
  • حسن غلامی*، محمد مقدم، ولی الله رامئه صفحات 399-411

    به منظور بررسی ترکیب پذیری عمومی و خصوصی و همچنین قابلیت توارث در هشت رقم کلزا، ارقام به صورت تلاقی لاین در تستر تلاقی داده شدند. پانزده هیبرید حاصل به همراه هشت والد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1381-82 در ایستگاه تحقیقات زراعی بایع کلا، نکا مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین مربعات ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برای اکثر صفات از نظر آماری معنی دار بود، که به ترتیب نشان دهنده تفاوت ارقام از نظر ترکیب پذیری عمومی و تلاقی ها از نظر اثر ترکیب پذیری خصوصی بود. درجه غالبیت بیش از یک و قابلیت توارث عمومی پایین برای صفات، تعداد خورجین در بوته و عملکرد دانه نشان دهنده اثر فوق غالبیت و اهمیت بیشتر اثر غیرافزایشی ژن ها در کنترل ژنتیکی این صفات بود، بنابراین تولید هیبرید در جهت بهره مندی بیشتر از اثر غیرافزایشی ژن های کنترل کننده این صفات قابل توجیه است. برای صفات تعداد روز تا رسیدن، وزن هزار دانه و درصد روغن اثر افزایشی ژن ها در کنترل ژنتیکی خصوصیات مورد مطالعه بیشتر بود، بنابراین روش های اصلاحی در جهت گزینش این صفات مفید خواهد بود. در بین ارقام، کوانتوم و لیگای و در بین تسترها، فوستو دارای ترکیب پذیری عمومی بهتری برای عملکرد و برخی صفات دیگر بودند، بناراین بهره مندی از ارقام مزبور در پروژه های اصلاحی می تواند در دستیابی به تلاقی هایی با عملکرد بالا موثر باشد. تلاقی های فوستو × لیگای بیشترین عملکرد دانه را داشتند و دارای حداقل یک والد با ترکیب پذیری عمومی بالا برای این صفت بودند، بنابراین انتخاب بر مبنای قابلیت ترکیب پذیری عمومی می تواند در دستیابی تلاقی های با ترکیب پذیری مناسب برای عملکرد دانه سودمند باشند. تلاقی ذکر شده ترکیب پذیری خصوصی مثبت برای صفات تعداد دانه در خورجین و وزن هزار دانه نیز داشت.

    کلیدواژگان: کلزا، اثر ژن، ترکیب پذیری، لاین × تستر
  • بهرام مسعودی*، محمدرضا بی همتا، حمیدرضا بابایی، سید علی پیغمبری صفحات 413-427

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی برای عملکرد و اجزای آن و برخی از صفات مورفولوژیک و فنولوژیک، 364 ژنوتیپ سویا در یک طرح آگمنت با سه شاهد و شش بلوک در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1383 مطالعه شدند. این ژنوتیپ ها شامل ژنوتیپ های خارجی و برخی ژنوتیپ های حاصل از برنامه های به نژادی در داخل کشور شامل 35 ژنوتیپ رشد محدود، 183 ژنوتیپ رشد نیمه محدود و 149 ژنوتیپ رشد نامحدود سویا، اکثرا از گروه های رسیدگی 1 تا 4 بودند. ژنوتیپ های مورد بررسی برای اکثر صفات تنوع مطلوبی نشان دادند زیرا ژنوتیپ ها از گروه های رسیدگی متفاوت بودند. صفات تعداد غلاف در شاخه فرعی، تعداد شاخه فرعی و تعداد گره نازا در مرحله رشد رسیدگی ضریب تغییرات فنوتیپی بالایی داشتند. درصد روغن و پروتئین و تعداد گره در مرحله شروع تشکیل دانه ضریب تغییرات فنوتیپی پایینی داشتند. صفات وزن یک بوته، تعداد دانه در بوته و تعداد غلاف در بوته بالاترین همبستگی را با عملکرد دانه در بوته داشتند. بین ارتفاع گیاه و صفات مربوط به دوره رشد مانند تعداد روز از جوانه زنی تا گلدهی کامل و تعداد روز از جوانه زنی تا رسیدگی کامل همبستگی مثبت و معنی داری در سطح %1 مشاهده شد. تجزیه خوشه ای بر اساس عملکرد و اجزای آن 364 ژنوتیپ را در سه گروه قرار داد. توابع تشخیص برای سه گروه حاصل از تجزیه خوشه ای صفات عملکرد و اجزای آن به دست آمد. دو تابع حدودا %100 از واریانس بین ژنوتیپ ها را تبیین کردند. مهم ترین صفات در تشخیص این گروه ها تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک بودند.

    کلیدواژگان: سویا، تنوع ژنتیکی، همبستگی بین صفات، تجزیه خوشه ای، تجزیه تابع تشخیص
  • حمیدرضا پورعلی بابا*، سید حسین صباغ پور، اصغر مهربان، سلیمان اصغری صفحات 429-444

    بیماری پژمردگی فوزاریومی عدس با عامل Fusarium oxysporum f.sp. lentis (Vasd. and Srin.) Gordon در سال های اخیر به شدت در منطقه بیله سوار مغان ظاهر شده و باعث افت محصول و سطح زیر کشت آن شده است. در این آزمایش، عامل بیماری از گیاهان آلوده عدس جدا و برای ارزیابی واکنش تعدادی لاین پیشرفته در شرایط گلخانه به کار برده شد. لاین ها با دو روش آلوده سازی خاک استریل و غوطه ورسازی ریشه بریده در سوسپانسیون اسپور مایه زنی شدند. در شرایط مزرعه نیز واکنش این لاین ها با کاشت آنها در خاک آلوده طبیعی که آلودگی آن به عامل بیماری قبلا به اثبات رسیده بود، ارزیابی شد. ارزیابی واکنش لاین ها در هر دو شرایط بر مبنای درصد گیاهان مرده بود. تجزیه کلاستر واکنش لاین ها در شرایط گلخانه ای و مزرعه ای منجر به انتخاب لاین هایی شد که در مدت دو سال در شرایط مزرعه ای مقاومت نشان دادند. در سال چهارم آزمایش، لاین های مقاومت منتخب برای بررسی صفات مختلف زراعی در شرایط مزرعه آلوده برای یک سال زراعی مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به نتایج ارزیابی ها، از 32 لاین پیشرفته عدس، لاین های ILL7531 و ILL6037 برای کاشت در منطقه بیله سوار مغان انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: عدس، پژمردگی فوزاریومی، Fusarium oxysporum f.sp. lentis، مقاومت
  • محمود کوشش صبا*، مختار جلالی جواران صفحات 445-456
    یکی از عوامل ژنتیکی مهم که میوه دهی گلابی آسیایی را تحت تاثیر قرار می دهد ناسازگاری گرده است. به منظور بررسی آلل های ناسازگاری در تعدادی از ژنوتیپ های گلابی آسیایی، این آزمایش انجام شد. برای این منظور دی.ان.ای (DNA) ژنومی نه ژنوتیپ گلابی آسیایی KS6)، KS7، KS8، KS9، KS10، KS11، KS12، KS13 و KS14) و دو هیبرید بین آن ها از برگ های جوان جداسازی شد و از آن ها با استفاده از آغازگرهای اختصاصی، جهت تکثیر آلل های ناسازگاری استفاده شد. نتایج نشان داد که آغازگرهای مورد نظر توانستند آلل های ناسازگاری را در ژنوتیپ های مورد مطالعه تکثیر کنند. آلل های ناسازگاری ژنوتیپ های KS6، KS7، KS8، KS9، KS10، KS11 و KS12 یک جفت از آلل های S1 یا S3 تا S7 بودند و یک آلل ناسازگاری ژنوتیپ های KS13 و KS14، S2 و آلل دیگر آن S1 یا S3 تا S7 تعیین شد. روش PCR برای تعیین وضعیت ناسازگاری سریع تر و راحت تر از سایر روش ها است که تحت تاثیر عوامل مرتبط با گرده افشانی قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: گلابی آسیایی، .Pyrus serotina Rehd، ناسازگاری گرده، نشانگر مولکولی، آلل های ناسازگاری
  • وحید ره جو*، سید جواد زاد، محمد جوان نیکخواه، محمدرضا بی همتا، سید محمود اخوت، امیر میرزادی گوهری، عبدالحمید الامین، سونیا س. کلمسدال صفحات 457-476

    تعداد 108 جدایه قارچ Fusarium verticillioided عامل بیماری پوسیدگی فوزاریومی بلال ذرت که از نمونه های به دست آمده از مناطق مختلف جغرافیایی و ذرت خیر ایران در سال 1384 جداسازی شده بودند به همراه دو جدایه استاندارد این قارچ از آفریقای جنوبی با استفاده از نشانگرهای AFLP ارزیابی شدند. پس از استخراج DNA جدایه ها، از آنزیم های برشی EcoRI و MseI برای برش استفاده شد و قطعات برش یافته به آداپتورهای دو رشته ای اختصاصی اتصال یافتند. محصولات PCR اولیه پس از رقیق شدن با به کارگیری پنج ترکیب آغازگر از آغازگرهای انتخابی EcoRI نشاندار شده با فسفر 33 و MseI در یک واکنش انتخابی PCR استفاده شدند و در نهایت محصولات تکثیری با استفاده ژل پلی آکریل آمید %5 تفکیک شدند. پس از امتیازدهی الگوهای نواری حاصل به روش مشاهده ای، گروه بندی جدایه ها با استفاده از ضریب شباهت دایس و الگوریتم UPGMA انجام شد. از تجزیه به مختصات اصلی نیز بعنوان روش مکمل تجزیه خوشه ای استفاده شد. بر اساس دندروگرام حاصل از تعداد 98 نشانگر چند شکل، 110 جدایه F. verticillioides به هشت گروه انگشت نگاری مجزا (A-H) منتسب شدند که گروه انگشت نگاری A با 98 عضو بزرگ ترین گروه ژنتیکی و بقیه گروه ها بین یک تا سه عضو را شامل شدند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مولکولی (AMOVA) تنوع ژنتیکی در بین افراد هر جمعیت زیاد و بین جمعیت ها پایین ارزیابی شد که علت آن را شاید بتوان به عوامل موثر در تغییرپذیری ژنتیکی نظیر جهش و مهاجرت ژن یا ژنوتیپ در اثر عوامل مختلف نسبت داد.

    کلیدواژگان: ذرت، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای، Fusarium verticillioides، AFLP
  • سید حسین محمدی*، محمود خدام باشی امامی محمود صفحات 475-486

    به منظور تجزیه و تحلیل گرافیکی و برآورد پارامترهای ژنتیکی مربوط به عملکرد و اجزای آن، از تلاقی های دای آلل یک طرفه نه رقم گندم استفاده شد. در این بررسی نتاج F2 به همراه والدها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس حاکی از وجود تفاوت معنی دار بین ژنوتیپ ها برای کلیه صفات به جز تعداد پنجه بارور و وزن دانه در سنبله اصلی بود. نتایج آزمون مقدماتی جینکز و هیمن نشان داد که فرضیات مدل برای طول برگ پرچم، ارتفاع بوته، عملکرد دانه در بوته، طول سنبله اصلی و طول آخرین میانگره صادق هستند اما برای عرض برگ پرچم و وزن آخرین میانگره این فرضیات با حذف یک والد صادق شدند. با توجه به برآوردهای میانگین درجه غالبیت و نتایج تجزیه و تحلیل گرافیکی، عمل ژن برای طول برگ پرچم، عرض برگ پرچم، ارتفاع بوته، عملکرد دانه در بوته، طول سنبله اصلی، طول آخرین میانگره و وزن آخرین میانگره از نوع غالبیت نسبی بود.

    کلیدواژگان: گندم، پارامترای ژنتیکی، عمل ژن، تلاقی های دای آلل
  • محتشم محمدی* صفحات 487-500

    معرفی ارقام گندم متحمل به خشکی و گرما، امکان استفاده بهینه از اراضی واقع در مناطق خشک و نیمه خشک را فراهم می کند و موجب افزایش سطح زیر کشت و تولید با ثبات آن ها می شود. تعداد 40 ژنوتیپ گندم نان به عنوان خزانه تحمل به تنش گرما دریافتی از مرکز بین المللی تحقیقات ذرت و گندم (CIMMYT) در قالب طرح آلفا - لاتیس در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گچساران در سال زراعی 1383-84 در شرایط دیم ارزیابی شدند. لاین های منتخب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1384-85 در شرایط دیم مورد بررسی قرار گرفتند. قدرت رشد گیاهچه نسبتا زیاد، زودرسی یک تا پنج روزه نسبت به شاهد، ارتفاع مناسب، طول سنبله و تعداد پنجه متوسط، وزن هزار دانه نسبتا بالا در شرایط دیم (33 گرم) و برتری عملکرد دانه تا 35.6 درصد بیشتر از رقم شاهد گندم نان از مهم ترین ویژگی های مشتقات گندم سنتتیک بود. تظاهر موفق این لاین ها در محیطی با شدت های متفاوت تنش های خشکی و گرما، نویدبخش امکان استفاده از این ژنوتیپ ها در عرصه وسیع و متنوع آب و هوایی دیم زارهای نیمه گرمسیری است، هر چند که برخی لاین های گندم معمولی نیز از نظر صفات زراعی و عملکرد دانه در مقایسه با رقم شاهد رقابت نزدیکی نشان دادند.

    کلیدواژگان: گندم، خشکی، گرما، تحمل، سنتتیک
  • محسن فتحی سعدآبادی*، سیروس طهماسبی صفحات 501-513
    به منظور بررسی نحوه توارث صفات مرفولوژیکی موثر زودرسی و ارتباط آن ها با عملکرد، شش ژنوتیپ پنبه در قالب طرح تلاقی های دای آلل یک طرفه در سال 1382 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب با یکدیگر تلاقی داده شدند. پانزده نتاج F1 به همراه شش والد در سال بعد در طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده اختلاف تیمارهای مورد بررسی از نظر تعداد روز تا ظهور اولین غنچه، ارتفاع بوته، شاخص متوسط بلوغ، زودرسی و عملکرد وش معنی دار بود. تجزیه ترکیب پذیری با استفاده از روش 2 مدل 1 گریفینگ نشان داد که قابلیت ترکیب پذیری عمومی (GCA) برای تمامی صفات مورد بررسی معنی دار بود در حالی که قالبیت ترکیب پذیری خصوصی (SCA) فقط برای عملکرد معنی دار شد. نسبت (GCA/SCA) برای تمامی صفات به جز عملکرد وش معنی دار بود، بنابراین می توان تنیجه گرفت که سهم واریانس غیرافزایشی ژن ها در کنترل عملکرد وش بیشتر است. برآورد پارامترهای ژنتیکی، شاخص های آماری و تجزیه گرافیکی با استفاده از تجزیه دای آلل به روش جینکز و هیمن نشان داد که صفات عملکرد وش و زودرسی توسط اثر فوق غالبیت ژن ها کنترل می شوند، در حالی که کنترل ژنتیکی ارتفاع بوته، تاریخ اولین غنچه و شاخص متوسط بلوغ از نوع غالبیت نسبی بود. وراثت پذیری عمومی تمامی صفات نسبتا بالا برآورد شد. وراثت پذیری خصوصی همه صفات به جز عملکرد نیز بالا بود.
    کلیدواژگان: پنبه، زودرسی، تلاقی دای آلل، پارامترهای ژنتیکی
  • حمید عبدالهی*، هانیه اکبری مهر صفحات 515-528
    بیماری آتشک (Fire blight) با عامل باکتریایی Erwinia mylovora (Burr.) Winslow et al. بیشترین اهمیت را در بین بیماری های درختان میوه دانه دار در بسیاری از کشورها دارد. در بین روش های مبارزه با بیماری، استفاده از ارقام متحمل یا مقاوم اقتصادی ترین و موثرترین روش محسوب می شود. در این تحقیق به منظور به کارگیری جدایه های باکتری در ارزیابی تحمل ژنوتیپ های درخت به (Cydonia oblonga Mill) نسبت به بیماری آتشک، اقدام به جمع آوری، شناسایی و ارزیابی توان بیماری زایی و خصوصیات بیوشیمیایی جدایه های باکتری عامل بیماری شد. از مجموع 25 جدایه باکتری به دست آمده از بافت های میزبان های مختلف آلوده به آتشک، تنها پنج جدایه به طور کامل به 23 آزمون بیوشیمیایی و آزمون بیماری زایی پاسخ مطلوب دادند. از بین پنج جدایه انتخابی، دو جدایه به دست آمده از استان زنجان Z1) و (Z2 و یک جدایه از استان تهران (K2) بیماری زایی قابل توجهی نشان دادند که امکان کاربرد بعدی آن ها را در ارزیابی مقاومت ارقام فراهم می آورد. بررسی الگوی استفاده از منابع کربنی مختلف توسط جدایه های بیانگر یکنواختی قابل توجه جدایه ها بود و جدایه ها سرعت استفاده بیشتری از ساکاروز، گلوکز و فروکتوز داشتند. با توجه به این که ساکاروز از جمله منابع کربن غالب در خانواده گلسرخیان است، به نظر می رسد حداقل بخشی از محدوده میزبانی باکتری با فراوانی این منبع کربن در این خانواده وابسته است. همچنین ارزیابی مقاومت به آنتی بیوتیک ها بیانگر وجود مقاومت زیاد (High-Resistance) در جدایه K1 به استرپتومایسین بود که اولین گزارش از جداسازی جدایه مقاوم به این آنتی بیوتیک در کشور است.
    کلیدواژگان: درخت به، Erwinia amylovora، آتشک (Fire Blight)، جدایه، خصوصیات بیوشیمیایی، بیماری زایی
  • حمید عبدالهی*، ایوب علی قاسمی، سارا مهرابی پور صفحات 529-541
    بیماری آتشک (Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.) یکی از بیماری های مهم و مخرب درختان میوه دانه دار در ایران است و درخت به (Cydonia oblonga Mill.) بیش از سایر میزبان ها از این بیماری آسیب می بیند. طی یک دهه گذشته مقاومت تعدادی از ژرم پلاسم بومی و وارداتی سیب و گلابی موجود در کشور نسبت به بیماری آتشک در شرایط گلخانه ای و باغی مورد ارزیابی قرار گرفته است، بنابراین ارزیابی ژرم پلاسم درخت به با توجه به شدت خسارت بیماری و تنوع ژنتیکی این گونه در کشور از ضروریات است. به این منظور، پس از جداسازی و ارزیابی اولیه جدایه های مختلف باکتری عامل بیماری آتشک، در طی یک برنامه سه ساله (1383-86)، سیزده ژنوتیپ به شناسایی شده در منطقه مرکزی کشور همراه با به رقم اصفهان (کد (KVD3 به عنوان شاهد، روی پایه های بذری تکثیر و در شرایط گلخانه ای با مخلوطی از سه جدایه K2، Z1 و Z2 از نظر مقاومت به بیماری مورد ارزیابی قرار گرفتند. ارزیابی مقاومت بر اساس سرعت پیشرفت نکروز در فواصل 4، 8، 17 و 22 روز پس از آلوده سازی با باکتری، و شاخص حساسیت واریته ای (I.V.S.) در سرشاخه تعیین شد. در بین مواد گیاهی مورد ارزیابی، به رقم اصفهان با حدود %50 و ژنوتیپ SHA1 با بیش از %90 پیشرفت نهایی نکروز به ترتیب کمترین و بیشترین حساسیت را نسبت به بیماری داشتند. ارزیابی همبستگی صفات مختلف رویشی با تحمل به بیماری بیانگر بالاترین همبستگی بین رشد رویشی جوانه های جانبی با حساسیت به آتشک خصوصا در مرحله ابتدایی استقرار بیماری (4 تا 8 روز اولیه) در سرشاخه ها بود.
    کلیدواژگان: به، (.Cydonia oblonga Mill)، ژنوتیپ، آتشک، مقاومت
  • رجب چوکان*، علیرضا حیدری، عبدالله محمدی، محمدحسین حدادی صفحات 543-562

    به منظور بررسی واکنش پانزده هیبرید ذرت به سطوح مختلف تنش و ارزیابی شاخص های تحمل به خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 1385 در ایستگاه تحقیقات زراعی قراخیل قایمشهر اجرا شد. سطوح مختلف تنش در کرت اصلی و هیبریدهای ذرت در کرت فرعی قرار داده شدند. شش شاخص تحمل به خشکی برای صفات عملکرد در هکتار محاسبه شد. در شرایط نرمال، تنش ملایم و تنش شدید هیبرید OSGT14 به ترتیب با عملکرد 9.445، 9.270، 8.352 تن در هکتار و در شرایط تنش خیلی شدید هیبرید SPGT12 با عملکرد 7.455 تن در هکتار دارای بیشترین عملکرد بودند. شاخص های MP، GMP، Harm و STI که دارای بیشترین همبستگی با عملکرد در شرایط نرمال و سطوح مختلف تنش بودند به عنوان شاخص های برتر معرفی شدند. پس از رسم نمودار بای پلات، هیبریدهای OSGT14، KSC 710GT و KSC-mog84-062 در منطقه A واقع شدند و به عنوان ارقام متحمل به خشکی و مناسب در شرایط نرمال و هیبریدهای BGT10، KSC708GT، BGT15 و KSC712GT در منطقه D واقع شدند و به عنوان ارقام حساس به خشکی شناسایی شدند. تجزیه خوشه ای به کمک شاخص ها در شرایط تنش ملایم و شدید، ارقام را به پنج گروه و در تنش خیلی شدید، ارقا را به شش گروه تقسیم بندی کرد. شاخص های MP، GMP، Harm و STI که مقادیر بالای آن ها نشان دهنده تحمل به تنش است. هیبریدهای OSGT14 و KSC710GT را به عنوان ارقام متحمل و BGT15 و KSC708GT را به عنوان ارقام حساس به خشکی مشخص کردند. از طرفی شاخص های TOL و SSI هیبریدهای KSC700 و KSC720 را متحمل ترین و KSC712GT و BGT10 را حساس ترین هیبریدها نسبت به تنش خشکی نشان دادند.

    کلیدواژگان: ذرت، تنش خشکی، شاخص های تحمل به تنش خشکی
  • حسین حاتم زاده* صفحات 563-578

    در این بررسی 56 ژنوتیپ گلرنگ در قالب طرح لاتیس مستطیل در سال 1380 در ایستگاه کشاورزی دیم سرارود کرمانشاه مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین ژنوتیپ ها برای صفت تعداد شاخه فرعی در سطح احتمال %5 و برای بقیه صفات بررسی شده در سطح احتمال %1 اختلاف معنی داری وجود دارد، یعنی بین ژنوتیپ ها برای صفات مورد مطالعه تنوع زیادی وجود دارد. تجزیه مسیر (Path analysis) نشان داد بیشترین اثر مستقیم مربوط به تعداد قوزه در بوته (0.557) بود. در تجزیه عامل ها، چهار عامل استخراج شد. بردار بار عامل های مربوط به سه ریشه مشخصه اول نشان داد که سه عامل اول %97.23 کل واریانس را توجیه می کند، که سهم عوامل اول و دوم و سوم به ترتیب %35.19 و %31.11 و %30.93 بود. عامل اول، عامل بهره وری (صفات عملکرد دانه و عملکرد روغن از بار عاملی مثبت بالا به ترتیب 0.96 و (0.95، عامل دوم، عامل مخزن (صفات تعداد شاخه فرعی، تعداد قوزه از بار عاملی مثبت بالا به ترتیب 0.939 و (0.847، عامل سوم، عامل سرمایه ثابت گیاه (صفات تعداد روز تا %50 گلدهی، تعداد روز تا رسیدن و ارتفاع بوته بار عاملی مثبت بالایی به ترتیب 0.68، 0.89 و (0.97 نام گذاری شد. تجزیه خوشه ای ژنوتیپ ها را به چهار گروه تقسیم کرد. گروه سوم با 17 ژنوتیپ دارای تعداد شاخه فرعی، تعداد قوزه در بوته، عملکرد دانه و روغن برتر از میانگین کل بودند. در نهایت با توجه به نتایج می توان شاخص های گزینش در شرایط دیم را عملکرد دانه در واحد بوته، تعداد قوزه در بوته، تعداد روز تا %50 گلدهی و تعداد روز تا رسیدن معرفی کرد.

    کلیدواژگان: گلرنگ، ژنوتیپ ها، عملکرد دانه، تجزیه عامل ها، شرایط دیم
  • مصطفی آقایی سربرزه*، رحمان رجبی، رضا حق پرست، رضا محمدی صفحات 579-599
    به منظور بررسی واکنش ژنوتیپ های گندم نان به تنش خشکی و انتخاب ژنوتیپ های برتر، مطالعه ای در شرایط تنش و بدون تنش در شرایط مزرعه و آزمایشگاه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سرارود کرمانشاه، به مدت دو سال زراعی 1383-84) و (1384-85 انجام شد. در این بررسی صفات متعددی مانند شاخص استرس جوانه زنی Germination Stress Index (GSI) تعداد ریشه چه، طول ریشه چه، طول ساقه چه، عملکرد دانه، وزن دانه، تعداد دانه در سنبله، ارتفاع بوته، شاخص پایداری غشا سلولی، محتوای نسبی آب برگ (RWC)، میزان پرولین، میزان کلروفیل a و b، شاخص های تحمل به خشکی (STI) و Tolerance Index (TOL)، در هفده ژنوتیپ به همراه دو رقم سرداری و آذر- 2 (شاهد دیم) و رقم مرودشت (شاهد آبی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به سه تکرار مقایسه شدند. نتایج ارزیابی ژنوتیپ ها در مرحله جوانه زنی ژنوتیپ های Bowusn/Gen/Shahi، Ghods*3/Kavvko/Ghods*/Kaz/Kavko، Gene Bank-914، 4848Mashhad/TuiusuIRW921D6 و Roshan/3/F12.71/Coc//Gno79 را برتر از دیگر ژنوتیپ ها نشان داد. در ارزیابی های مزرعه ای نیز همین ژنوتیپ ها به جز Gene Bank-914 با دارا بودن صفات مناسبی مانند محتوی آب برگ، میزان بالای پرولین، حداقل خسارت به غشا سلولی، مجموع کلروفیل a و b در شرایط تنش برتر از سایر ژنوتیپ ها بودند. مطالعه روابط بین صفات نشان داد که بین عملکرد دانه با شاخص تحمل خشکی، صفات مطالعه شده در مرحله جوانه زنی و شاخص استرس جوانه زنی رابطه مثبت و معنی دار و با میزان خسارت غشا سلولی رابطه منفی و معنی دار مشاهده شد. در مجموع با توجه به نتایج حاصله و ارزیابی عملکرد دو سال، چهار ژنوتیپ به عنوان ژنوتیپ های برتر برای مراحل بعدی انتخاب شدند و ژنوتیپ (Ghods*3/Kavvko//Ghods*3/Kaz/Kavko با داشتن بالاترین میانگین عملکرد در مزرعه از بقیه ژنوتیپ ها برتر بود.
    کلیدواژگان: گندم نان، شاخص های فیزیولوژیک، تحمل به خشکی، پرولین
  • مرتضی باقریان*، رضا بزرگی پور، سیروس محفوظی، قاسم کریم زاده، فرشاد بختیار صفحات 601-605
|
  • B. Abdollahi Mandoulakani *, M. R. Bihamta, A. Zali, B. Yazdi Samadi, M.R. Naghavi, A. Schulman Pages 371-388

    Stripe rust is one of the most important fungal diseases of wheat that has been reported in all continents and more than 60 countries in the world. Wild emmer wheat,Triticum dicoccoides, the tetraploid progenitor of cultivated wheat, has proven to be a valuable source of novel stripe rust resistance genes for wheat breeding. G25 accession of this species has Yr15 gene that confers resistance to 31 stripe rust races and pathotypes. It has been mapped on chromosome 1BS. In the present study, as a first step towards map-based cloning of Yr15, it was fine-mapped in a F2 population with 825 individuals. According to frequency of retrotransposons in euchromatin regions of the genome and near the gene cluster, retrotransposon-based molecular markers were mostly used. Three SSR, three IRAP and seven REMAP markers were identified to be linked to the gene with a distance less than 2 cM and genetic map near the gene was saturated. Some markers were cosegragated at proximal side of the gene. One of the IRAP and two REMAP markers converted to locus specific and codominant SCAR markers. Locus specific and codominat marker, SC792, completely co-segragated with gene. Other two locus specific and codominant markers, SC1600 and SC1028, surrounded the gene in an interval of
    1 cM. These markers could be used for reliable MAS and map-based cloning of Yr15. Also, it was demonstrated that retrotransposon based markers can be more useful and efficient in fine-mapping of genes controlling agronomically important traits.

    Keywords: Durum wheat, Yr15, fine mapping, IRAP, REMAP
  • M. Valizadeh *, A. Safarnejad, G. Nematzadeh, S. K. Kazemitabar, H. Hamidi Pages 389-397

    Parsi zira (Bunium persicum Boiss.) that is also called mountainous or black zira, is one of the most important medicinal plants with high economic importance. There is a little information about in vitro culture of Parsi zira. Fragmented embryo was used as an explant in Bunium persicum regeneration. In this method, a great callus induction and regeneration occurred only on the same medium without any subculture. In this research, MS media containing different concentrations of plant growth regulators, NAA and 2,4-D alone or together with Kin, were used. The experiment was conducted using completely randomized design with 30 treatments and 10 replications per treatment. The treatment containing 0.1 mgl-1 NAA and 2 mgl-1 Kin was the best one for regeneration. The treatment containing 0.1 mgl-1 NAA and 0.5 mgl-1 Kin was the best one for somatic embryogenesis. Regeneration occurred in some treatments without kinetin, showing that kinetin is not essential for Bunium persicum regeneration

    Keywords: Parsi zira, Bunium persicum Boiss, fragmented embryo explant, Tissue culture, regeneration
  • H. Gholami *, M. Moghaddam, V. Rameeh Pages 399-411

    In order to study the general combining ability(GCA), specific combining ability (SCA) and heredity ability in rapeseed, eight genotypes were crossed using line×tester method. Fifteen hybrids together with eight parents were compared in RCBD with three replication during 2002-2003 at Agricultural Research Station of Bayekola, Mazandaran. Mean of squares of GCA and SCA were significant for many of traits indicating significant differences for GCA effects of parents and SCA effects of hybrids. Estimation of degree of dominance more than one, and low heritability for plant height, total number of pods per plant and seed yield, indicated over-dominance gene effect and prime importance of non-additive gene effect for controlling above mentioned traits. Thus, producing hybrid seed for utlization of non-additive gene effects of these traits will be fruitful. For number of days to maturity,1000-seed weight and oil percentage, additive gene effects were more important. Thus, breeding based on selection for these traits will be effective. Among parents, Quantum and Legae and among testers, Foseto had high significant GCA effect for seed yield and some other traits. Therefor, these genotypes can be used for seed yield improvement. Among crosses, Foseto × Legae had the highest seed yield and high amount of SCA effect for number of seed per pod, number of pods plant and 1000 seed weight. In general the crosses with high SCA effect for seed yield, had at least one parent with high GCA effect, thus selection based on GCA effect of seed yield can be effective for improving SCA effect of seed yield

    Keywords: Rapeseed, gene effect, Combining ability, line × tester
  • B. Masoudi *, M. R. Bihamta, H. R. Babaei, S. A. Peyghambari Pages 413-427

    In order to study the genetic diversity of yield and its components, and also some of morphological and phenological characteristics, 364 soybean genotypes were studied, based on an augmented design with three checks and six blocks, in Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran, during 2003-04. These genotypes ( 35 determinate, 183 semi determinate and 149 indeterminate, most of them were from 1-4 maturity groups) were includedmostly imported genotypes and some of germ plasm from national breeding programs. Results showed that there were highly significant differences among genotypes for all studied characteristics, because they were from different maturity groups. Number of pods in branches, number of branches and number of sterile nods in the beginning of maturity stage, had high phenotypic coefficients of variations. The percent of oil and protein and number of nods in the beginning of seed constitution stage had low phenotypic coefficients of variations. The results of simple correlation showed that the biomass, number of seeds and number of pods per plant had high correlation with seed yield per plant. The traits related to growing stages such as days to complete flowering and days to complete maturity, had significantly positive correlation with plant height (P < 1%). Based on cluster analysis, 364 genotypes were classified in three groups for yield and its components traits. The discriminate functions for three groups, obtained by cluster analysis, were also formulated. Two functions described 100% of variance among genotypes. The most important characters for distinguishing these groups were number of seeds per plant, seeds yield and biological yield.

    Keywords: soybean, Genetic diversity, Correlation, cluster analysis, Discriminate Functions Analysis
  • H. R. Pouralibaba *, S. H. Sabaghpour, A. Mehrban, S. Asghari Pages 429-444

    Lentil (Lens culinaris Medik.) is an important widely caltivated food legume crop in Bilehsavar, Moghan, northwest of Iran. Wilt disease caused by Fusarium oxysporum f. sp. lentis (Vasd. and Srin.) Gordon, has been appeared severely in this region during recent years and caused sharp failing in yield and cultivation areas of lentil. To find resistant cultivars suitable for the region, responses of 32 lentil promising lines were evaluated for four years in glasshouse and field conditions. In the glasshouse, plants were artificially inoculated by immersing root tips in spore suspension, and also by sowing seeds in infected soil in pots. Field experiments were carried out in a highly naturally infected farm. In all experiments responces of plants were recorded based on the percentage of dead plants. Cluster analysis of the glasshouse and first year field data led to selection of lines that were resistant in these experiments and also in two following years experiments in field conditions. In the fourth year, the selected resistant lines were evaluated for some important agronomic traits in the same farm. Based on the results of four years, lines ILL6037 and ILL7531 were selected as the most resistant and suitable lines for the region

    Keywords: lentil, wilt disease, Fusarium oxysporum f.sp. lentis, resistance
  • M. Koushesh Saba *, M. Jalali Javaran Pages 445-456
    Incompatibility is one of the important genetic factors that affects pear fruit set. This experiment was carried out to survey incompatibility alleles in some Asian pear genotypes. PCR with specific primer designed for incompatibility alleles were used. Genomic DNA of nine Asian pear cultivars (KS6, KS7, KS8, KS9, KS10, KS11, KS12, KS13 and KS14) and two hybrids from their crosses was extracted and incompatibility alleles were amplified by specific primers designed for S alleles. Incompatibility alleles in Asian pear cultivars KS6, KS7, KS8, KS9, KS10, KS11 and KS12 were a couple of S1 or S3-S7 alleles. One the incompatibility alleles of KS13, KS14, hybrid 1 and hybrid 2 was S2 and the other allele probably was S1 or S3-S7. PCR technique is an easy way for S allele identification and is not affected by pollination factors
    Keywords: Asian pear, Pyrus serotina Rehd, Pollen Incompatibility, molecular marker, incompatibility alleles
  • V. Rahjoo *, J. Zad, M. Javan Nikkhah, M.R. Bihamta, S.M. Okhovvat, A. Mirzadi Gohari, A. Elameen, S. S. Klemsdal Pages 457-476

    One hundred and eight isolates of Fusarium verticillioides, the causal agent of fusarium ear rot of corn collected from different geographic regions of Iran during growing season in 2005, and two standard tester isolates of F. verticillioides obtained from South Africa were chosen to be analyzed by AFLP markers to determine their genetic diversity. Total DNA of each isolate was extracted and digested by EcoRI and MseI endonuclease restriction enzymes and then digested fragments were ligated to site-specific double strands adapters. The products of a PCR reaction with non-selective primers were diluted and used in a selective PCR reaction applying five primer-pair combinations of MseI and P33 radioisotope labeled EcoRI. The final products of selective PCR were loaded and separated on a 5% polyacrylamide gel. The 98 polymorphic bands were scored manually and the dendrogram generated by UPGMA method based on Dice similarity coefficient as well as principal coordinate analysis (PCoA), grouped all of the F.verticillioides isolates into eight major clusters (A-H). The fingerprint group A with 98 members was the largest group and the other groups contained between one to three members. Based on the results of analysis of molecular variance (AMOVA) high genetic diversity was observed within each population and low genetic diversity was observed among all populations which it may be due to some variation factors such as mutation and gene or genotype flow

    Keywords: Corn, Genetic diversity, cluster analysis, Fusarium verticillioides, AFLP
  • S. H. Mohammadi *, M. Khodambashi Emami Pages 475-486

    Half diallel crosses of nine Iranian wheat cultivars were used for graphical analysis and estimation of genetic parameters related to yield and its components. Parents with F2 generations were evaluated in a randomized complete blocks design with three replications. The analysis of variance revealed significant differences among genotypes for all traits except tiller number and grain weight per main spike. The test of Jinks and Hayman revealed that assumptions are valid for flag leaf length, plant height, grain yield per plant, main spike length and peduncle length, but for flag leaf width and peduncle weigth when one parent was excluded, the assumptions were fulfiled. According to the estimations of average degree of dominance and results of graphical analysis, the gene actions for flag leaf length, flag leaf width, plant height, grain yield per plant, main spike length, peduncle length and peduncle weight were partial dominance

    Keywords: Wheat, genetic parameters, gene action, diallel crosses
  • Pages 487-500

    Wheat breeding for heat and drought tolerance provides possibility in better using of arid and semi-arid regions and increase land area and stability of wheat production. Forty wheat genotypes in a heat tolerance nursery from CIMMYT were evaluated in alpha-lattice design with two replications in Gachsaran Agricultural Research Station in 2004-2005 cropping season. Selected lines were tested in another experiment using randomized complete block design with three replications in 2005-06. The results showed that synthetic derivatives had higher early growth vigor, earliness from one to five days in comparison with check, optimum plant height, moderate spike length and tiller, relatively higher thousand kernel weight in dryland conditions (33 g) and grain yield up to 35 percent more than the adapted bread wheat check cultivar (Zagros). Successful performance of these lines under various intensity of heat and drought stresses, indicate the promising application of these genotypes in large ared and various semi- tropical drylands. However, some common wheat lines had close competition in view of agronomic traits and grain yield with the check cultivar

    Keywords: Wheat, drought, heat, tolerance, synthetic
  • M. Fathi Saadabadi *, S. Tahmasebi Pages 501-513
    To study inheritance of morphological traits associated with earliness and their relationship with yield, six genotypes of cotton were studied in a half diallel cross in 2003 in Darab. Fifteen F1 and six parents were evaluated in a complete block design with three replications. The results showed that differences among treatments were significant for seed cotton yield, earliness, plant height, date of first squire and mean maturity data. General and specific combining ability (GCA and SCA) effects were estimated by the method 2 of the Griffing’s model I. Mean square of general combining ability (GCA) was significant for all studied traits. Specific combining ability (SCA) was significant only for yield. GCA/SCA ratio was significant for all studied traits except for yield. Determination of genetic parameters, statistical indices and graphical analysis by Jinks–Hayman method showed that gene actions for yield and earliness were over-dominance, while plant height, days to first squire and mean maturity data showed partial dominance. All of the traits had high board sense heritability. Narrow sense heritability was also high for all traits except yield.
    Keywords: cotton, earliness, Diallel cross, genetic parameters
  • Pages 515-528
    Fire blight caused by Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al., has the highest importance among different diseases of pome fruits in many countries. Use of resistant or tolerant cultivars has been suggested as the most economic and effective method to control the disease. In this research different isolates of fire blight causal agent bacterium were isolated and evaluated biochemically and pathologically to select the highly virulent isolates for subsequent use in screening of quince (Cydonia oblonga Mill.) genotypes to the disease. Five isolates out of 25 primary isolates successfully passed all biochemical and phytopathological identification tests. Two isolates obtained from Zanjan province (Z1 and Z2) and one isolate from Tehran province (K2) expressed more virulence that shows their appropriateness in the screening of genotypes. Modeling of carbon source utilization by isolates confirmed homology of the isolates and revealed potential of bacterium to metabolize sucrose, glucose and fructose faster than other carbohydrates. Regarding to the dominance of sucrose and glucose in Rosaceae family, it seems that limited host range of bacterium at least in part, is depending on the accessibility of an appropriate carbon source in the members of this family. Test of resistance to the antibiotics revealed existence of an eventual high streptomycin resistance in K1 isolate that is the first report in country
    Keywords: Erwinia amylovora, fire blight, isolate, biochemical characteristics, virulence
  • H. Abdollahi *, A. Ghasemi, S. Mehrabipour Pages 529-541
    Fire blight (Erwinia amylovora) is an important and catastrophic disease of pome fruits in Iran. Among various host plants, the quinces (Cydonia oblonga Mill.) trees usually suffer more damages than other hosts. Resistance of indo- and exogenous germplasm of pear and apple of Iran to the disease has been evaluated previously both in the greenhouse and orchard conditions. This study was carried out to evaluate fire blight resistance in some Iranian quince genotypes, respecting to the high susceptibility and genetic variation of quince in Iran. After isolation and appropriate tests of bacteria, thirteen quince genotypes of central region of Iran, as well as cultivar Isfahan (encoded as KVD3) as control, were propagated on quince seedlings and screened for fire blight resistance during a three years period (2004-2007) in the greenhouse condition, using K2, Z1 and Z2 isolates of bacteria. Resistance was evaluated by survey of necrosis progress rate at 4, 8, 17 and 22 days after inoculation, and index of varietal susceptibility (I.V.S.) in the shoots. The cultivar Isfahan with 50% and genotype SHA1 with 90% final disease progress showed the lowest and the highest susceptibility to the disease, respectively. Correlation analysis between different characteristics demonstrated the highest relation of fire blight resistance with vigor of lateral bud growth, especially at the beginning of disease establishment (first 4-8 days) in the shoots.
    Keywords: Quince (Cydonia oblonga Mill.), genotype, fire blight, resistance
  • R. Choukan *, A. Heidari, A. Mohammadi, M. H. Haddadi Pages 543-562

    In order to study the reaction of fifteen maize hybrids to different levels of drought stress, and evaluate drought tolerance indices, an experiment was conducted in split plot arrangement using randomized compelet block design with four replications in Gharakhil(Ghaemshahr) Agricultural Station, in 2006. The main plots consisted of drought stress levels and sub-plots included maize hybrids. Six drought tolerance indices were calculated for grain yield. Under normal, mild and severe stress conditions, hybrid OSGT14 produced 9.445, 9.270 and 8.352 tha-1, respectively, while under most severe stress, hybred SPGT12 produced the highest grain yield(7.455 tha-1). Based on the highest correlation observed between grain yield and different indices, MP, GMP, Harm and STI, were suitable indices. Biplot analysis determined hybrids OSGT14, KSC710GT and KSC-mog 84- 062, in group A, as tolerant hybrids and suitable for normal and stress conditions, and hybrids BGT10, KSC 708 GT, BGT15 and KSC712GT as susceptible hybrids. Cluster analysis based on different indices, divided hybrids under mild and severe stress conditions, into five, and under most severe stress into six groups. Indices MP, GMP, Harm and STI, identified hybrids OSGT14 and KSC710GT as tolerant, and BGT15 and KSC708GT as susceptible hybrids to drought stress, while, indices TOL and SSI showed KSC 720 and KSC700 as tolerant and KSC712GT and BGT10 as susceptible hybrids to drought stress.

    Keywords: Maize, Drought Stress, tolerance indices, hybride
  • H. Hatamzadeh * Pages 563-578

    Study on genetic variation is an important feature in plant breeding. Knowledge on genetic variation of plant populations enables the breeders to select better methods for breeding of their materials. The present study was carried out in a lattice design in Sararood Dryland Research Station during 2001 to investigate variations of different traits in 56 genotypes of safflower. Analysis of variance on different traits showed significant differences among genotypes for number of sub branches at 5% probability level, and at 1% level for other traits indicating genetic variations for different traits in genotypes. Path analysis revealed that the most direct effects were those of the number of heads per plant (0.557). Factor analysis extracted four factors. Factor loading of first three eigen values showed that first three factors explained 97.239%, sum of variance. Rates of first, second and third factors were 35.195%, 31.114/% and 30.193%, respectively. The first, second and third factors were named productivity factor (seed yield and oil yield), sink factor (number of sub branch and number of heads per plant) and fixed capital factor (number of days to 50% flowering, number of days to maturity and plant height), respectively. Cluster analysis divided genotypes into four groups. Group three with 17 genotypes that they had higher number of sub branches, number of head per plant, seed yield and oil yield than general mean. In general, selection indices under rain fed conditions were introduced as seed yield, number of head per plant, number of sub branches, number of days to 50% flowering, number of days to maturity and plant height

    Keywords: safflower, genotypes, yield, factor analysis, rain fed
  • M. Aghaee-Sarbarzeh *, R. Rajabi, R. Haghparast, R. Mohammadi Pages 579-599
    Seventeen genotypes of bread wheat along with three check cultivars were evaluated for some important traits related to drought tolerance, including germination stress index (GSI), rootlet number and length, coleoptile length, proline content of flag leaf, cell membrane stability, relative water content (RWC), excised leaf water content, chlorophyll a and b content, stress tolerance indices (STI and TOL) and other morphological traits under field and laboratory conditions. The experiments were conducted in RCBD with three replications in Dryland Agricultural Research Institute, Sararood Station, Kermanshah, in 2003-04 and 2004-05 cropping seasons. At the seedling stage, the genotypes Bow"S"/Gen//Shahi, Ghods *3/Kavvko //Ghods *3/Ka z/ Kavko, Gene Bank-914, 4848 Mashhad/Tui "S" IRW92 1D6 and Roshan/3/F12. 71/Coc//Gno79. performed better than the others. However, in field conditions based on relative water content, proline content, cell membrane stability, chlorophyll content under stress condition, and stress tolerance index, four genotypes were selected. Simple correlation coefficients revealed that STI had high and positive significant relation with grain yield, different traits in germination stage, and germination stress index, while showed negative and significant relation with cell membrane damage. Based on the overall results, four superior genotypes were selected for further stage of selection. The genotype Ghods*3/Kavvko//Ghods*3/Kaz/Kavko had most of the traits effective on drought tolerance as well as higher yield in both years
    Keywords: Bread wheat, drought tolerance, physiological traits, Proline
  • M. Bagherian *, R. Bozorgipour, S. Mahfoozi, G. Karimzadeh, F. Bakhtiar Pages 601-605
    To compare three wheat genotypes for producing the haploid and doubled haploid through chromosome elimination, an experiment was carried out using F1 population from the crosses Raptor×Pishtaz, Norstar×Pishtaz and Mironovskaya×Pishtaz. Measured traits were seed set percentage, embryo and haploid seedling development and were analyzed statistically using χ2 test. Among three genotypes, there was significant difference concerning the percent of seed and embryo forming, but significant difference was not observed for haploid plant. Raptor×Pishtaz showed the highest value for seed set, Mironovskaya×Pishtaz the highest value for haploid plants and embryo forming percent, and Norstar×Pishtaz the lowest level of haploid plants and embryo forming percent. According to the results, the seed set and embryo number traits, when the same number of florets are pollinated, can be considered as an important trait in genotype selection for production of doubled haploid plant. This experiment also showed the dependence of chromosome elimination trait to genotype
    Keywords: Wheat, Doubled haploid, chromosome elimination